• Seventh Avenue,Newyork
  • +123-456-789
  • info@yourcompany.com
  • Seventh Avenue,Newyork
  • +123-456-789
  • info@yourcompany.com

UMT sertai UNIMAKER 2018 (East Region)

unimaker

Tahniah kepada UMT kerana telah mendapat Naib Johan daripada 53 penyertaaan dari 7 universiti, Unimaker IR 4.0: Transcending The Future, East Region yg telah berlangsung di UniSZA pada 7 Oktober yang lalu. Inovasi bertajuk “Ez-Larvae Counting System for Fish and Shrimp using Image Processing Techniques” ini disertai oleh 3 org pelajar tahun akhir PPSPA, iaitu Mohammad Afiq Mohd, Wan Nor Asmida Wan Muhammad dan Nik Muhammad Amirulddin Mohd Sakeri dan diselia pensyarah, Dr Ezmahamrul Afreen b Awalludin. Program ini diselaraskan oleh PIJI dan dibantu oleh beberapa pensyarah sebagai penasihat.

Bagi mendepani cabaran Revolusi Industri 4.0 dan menghasilkan golongan yang memiliki ciri keusahawanan tinggi daripada aspek inovasi, Kementerian Pendidikan (KPM) dan empat universiti awam (UA) bekerjasama untuk menganjurkan UNIMAKER 2018.

unimaker

Pertandingan dianjurkan KPM melalui Jabatan Pendidikan Tinggi itu diadakan secara dua peringkat, iaitu Peringkat Zon dan Peringkat Kebangsaan yang bakal berlangsung pada November ini di Kuala Lumpur. Hos zon bagi pertandingan itu adalah Universiti Sains Malaysia (USM) untuk Zon Utara, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) (Zon Selatan), Universiti Sultan Zainal Abidin (UNISZA) (Zon Timur) dan Universiti Malaya (UM) (Tengah).

Pertandingan itu berpotensi melatih dan menggalakkan peserta untuk berfikir, berinovasi serta membangunkan penyelesaian inovatif bagi mendepani Revolusi Industri 4.0. Peserta akan diberikan pendedahan melalui Bootcamp bagi menerangkan dengan lebih lanjut mengenai pertandingan yang bakal dibimbing pakar daripada Lingkaran Empat atau Quadruple Helix, iaitu pihak universiti, kerajaan, industri dan masyarakat. UNIMAKER yang pertama kali dianjurkan akan menjadi langkah pertama dalam memupuk minat pelajar terhadap ideologi Makers untuk mereka bentuk, menyelesaikan permasalahan, menggodam, membina, mencabar, menggunakan kemahiran inovatif dan pemikiran kreatif bagi mempamerkan idea serta projek bakal dilaksanakan.

unimaker

  • Share This: